Sunday, February 05, 2006

Salam Maal Hijrah 1427

Assalamualaikum..

Tabir Tahun Baru 1427 Hijrah sudah pun disingkap.Hijrah yang seharusnya dilihat dan difahami dari segenap sudut dan penjuru dan bukan hanya difahami sebagai perpindahan dari satu tempat ke tempat yang lain sahaja.

Tema sambutan Maal Hijrah 1427 hijrah - Keunggulan Ilmu Teras Kegemilangan Ummah dirasakan begitu tepat dengan gelombang arus kemajuan dunia global.Islam sebenarnya sudah lama mengajak ummahnya menghayati, seterusnya mengembangkan segala bentuk ilmu sebagai satu wasilah merancang kemajuan seterusnyameningkatkan keunggulan Islam itu sendiri.

Sebagai muhasabah tahun baru ini, Marilah kita melihat kembali sejauhmana usaha kita selama ini terhadap amalan menyelidik dan meneroka ilmu pengetahuan sebanyaknya dan sejauhmana ianya disebar juga dipraktiskan agar Islam akan terus dipandang unggul tiada tolok bandingnya.

Salah satu daripada amalan perkongsian ilmu ialah dengan cara book review @ulasan buku.namun dek kepantasan teknologi, internet juga boleh dijadikan gedung ilmu yang begitu luas.apa kata andai ahli group ini berkongsi laman web dgn ahli yang lain dengan menukilkan web review bagi web berguna yang dilayari.

contohnya seperti berikut:

WEB REVIEW

laman web:http://www.ikim.gov.my/

komen@review: laman web ini diselenggara oleh Institut kefahaman Islam M'sia (IKIM) menyediakan artikel dan info Islam terkini , juga memuatkan makluman tentang program penerangan Islam bagi Muslim/non-muslim.Link radio ikim.fm juga turut dimuatkan

Rating:**** (*****=the best)

Nah!! anda sebenarnya bukan sahaja dikategorikan sebagai insan yang cintakan ilmu tetapi sanggup berkongsi dengan khalayak.Semoga anda tampil dengan web review seterusnya .Namun harus juga diakui adakalanya musuh Islam seperti golongan orientalis juga adakalanya menggunakan web bagi menyebarkan ajaran songsang bagi mengelirukan muslim.jadi berhati-hati dalam menyaring maklumat.pastikan maklumat terutama tentang islam tidak menyalahi Aqidah.

Pilihan di tangan anda, sesungguhnya perubahan daripada kejahilan kepada berilmu juga satu HIJRAH yang bermakna..

Salam maal hijrah 1427 dari KRJPJ e-group team

WASSALAM

No comments: